Çocukları Yuvaya Alıştırırken Nelere Dikkat Edilmeli
6 yaşa kadar olan dönemde çocuklar zihinsel ve duygusal gelişime oldukça açıktırlar. Ayrıca yaşıtlarıyla oyun oynayarak sosyal ilişkiler kurmayı, sorumluluk almayı, özgüven geliştirmeyi öğrenir. Yuvanın çocuğa faydalarını sıralayacak olursak ;
Çocuk kendi yemeğini kendi yer, diğer öz bakım ihtiyaçlarını giderebilir, resim yapma, kâğıt kesme, şiir okuma gibi birçok etkinliğe katılabilir. Sorumluluk almayı, kurallara uymayı, özgüven geliştirmeyi, yaratıcı olmayı, akıl yürütmeyi, paylaşmayı, kendini ifade etmeyi yine yuva yaşantısı içerisinde öğrenmeye devam eder. Yuvaya giden çocuk düzenli bir yaşam sürdürmeyi öğrenir; belirli saatlerde kalkar, belli bir saatte okula gider, belli bir saatte yatar… Tüm bu etkinlikler çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini olumlu etkilemektedir. Aynı zamanda yuvanın bir başka katkısı da çocukların gelişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi ve bu sayede çocuğa ait birtakım olumlu ve geliştirilmesi gereken özelliklerin daha çabuk fark edebilmesidir.
Çocuğunuzun yuvaya daha kolay uyum sağlaması için neler yapabilirsiniz?
- Çocuğunuz yuvaya başlamadan önce, ona yuva hakkında ve bulunacağı ortam ile ilgili açıklama yapmalısınız. “Gideceğin yer ; arkadaşlar edinebileceğin, oyunlar oynayabileceğin, yeni bilgiler öğrenebileceğin bir yer olacak” gibi açıklamalar çocuğunuzun yuva hakkında fikir edinmesine yardımcı olur.
- Aynı yaş grubunda birçok çocuğun yuvaya gittiğini ve bu sürecin normal bir süreç olduğunu çocuğunuz ile paylaşın.
- Hatta mümkünse daha önceden öğretmeni ile çocuğunuzu tanıştırıp, yuvada biraz vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz yuva ortamı hakkında bilgi sahibi edinmiş olur ve kafasındaki yuva imajı daha rahat şekillenir.
- Yuvaya başlayan çocuğunuz ilk günlerde kaygı yaşayabilir. Çocuğunuzu sakinleştirirken, bu durumun olağanlığından bahsetmelisiniz. Bu sürecin doğal alışma süreci olduğunu ve geçeceğini, her yeni olayda benzer durumlar yaşayabileceğini söyleyebilirsiniz.
- Çocuğunuza yuva ile ilgili bilgi verdikten sonra yuvaya nasıl gideceğini, onu yuvadan kimin ve ne zaman alacağını da anlatmalısınız. Eğer ebeveynlerden biri alacaksa, özellikle ilk günlerde asla yuva çıkış saatine geç kalınmamalıdır.
- Eğer çocuğunuz zorlanıyorsa, ilk etapta yarım gün okula devamı ve ileride tam güne çıkarılması daha iyi olabilir.
- Çocuğunuzu yuvaya bırakırken mutlaka hoşçakal diye veda edilmeli fakat bu süre çok uzun tutulmamalı.
Ve son olarak tüm bu süreç içerisinde çocuğunuza karşı sabırlı, sevgi dolu ve daima tutarlı olmalısınız.