SATRANÇ
Satranç Okul öncesi döneminde insan yaşamının temelini oluşturur. Zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimin çok hızlı olduğu bu dönemde verilenler veya verilmeyenler çocuğun sonraki yaşamını etkiler Çocuklarımızın zihinsel gelişimi düşünüldüğünde, satranca erken yaşlarda başlaması önemli rol oynar. 3 yaşından itibaren çocuklarımızın beyinleri hızlı bir gelişim içindedir. Gösterdiklerimizi kolay şekilde algılarlar. Bu dönemdeki çocuklarımızın olayları görselle, belleklerine hafızalarında tutabildikleri bir çok araştırmayla tespit edilmiştir.
Çocuklarımıza iyiyi kötüyü, neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini öğretirken bunun pek işe yaramadığı gerçektir. Oysa ki Satranç çocuklarımıza oyun içinde yapılacak bir hamlenin oyunu nasıl şekillendireceğini, oluşan yeni durumun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bir neden-sonuç ilişkisini de öğretir. Onları çevrelerine karşı daha sorumlu olmaya yöneltir. Satranç çocuklarımızı daha iyi tanımamızın da da aracı olabilir.
Çocuklarımızda öğrenme en az büyükler kadardır. Bu sebeble satranç, çocuklarımıza kolayca öğretilebilir. Satranç oyununun temel kuralları, her yaştaki yeni başlayanlar için aynıdır fakat öğretim şekli farklı olmalıdır. Satranç taşlarının temel hareketlerini 4-5 yaşındaki çocuklarımıza farklı, diğer yaş grubundaki çocuklarımıza farklı olmalıdır.
3-4 yaş çocuklarımıza karşı oldukça sabırlı şekilde ilgilenmemiz gerekir. Bu yaş grubundaki çocuklarımıza çoğu şeyi gösterip yaptırma yoluyla öğretmemiz gerekir. Gösterilenleri oldukça çabuk hafızalarına kaydettiklerini ve uyguladıklarını göreceksiniz. Oyun esnasında sabırlı bir şekilde uygulamaları göstermeliyiz.
Satranç bir beyin sporudur.Çocuklarımızın bu spora yatkınlığı gelecekteki başarıları için önemi düşünülürse, olabildiğince küçük yaşta başlamak daha sonraki basamaklar için çocuğumuza avantajlar kazandıracaktır. 4 yaş sonrasında çocuklarımıza kısa süreli eğitimlerle satranç eğitimi verilebilir. Çocuklarımızın zihinsel ana gelişimi 7 yaşa kadar tamamlanır. Bu sebeble ufak yaşlarda satrançla ilgilenen çocuklarımızda spor ağırlıklı yaşama devam etmeseler bile ilkokul sıralarında daha başarılı olacaklardır.
Satrancın çocuk eğitiminde katkısı çok önemlidir. Türkiye Satranç̧ Federasyonu (TSF) da “Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yastan başlayarak Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı bu amaç̧ bir ‘görev’ olarak benimsenmelidir. Satranç çocuklarımıza konsantrasyon için önce motivasyon sağlar Sorumluluk duygusunu aşılar.Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur diyerek satranç̧ öğrenme yasının erkene çekilmesi gerektiği öneriliyor. Satrancın Yararları şöyle sıralanıyor. Çocuğumuz hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavrar.Süratli, doğru ve çabuk düşünebilmesine yardımcı olur , olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir. Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir. Kendine güven duygusu asılar ve bunu geliştirir . Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanıngerekli olduğunu öğretir. Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir . Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar. Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
Yaşamda da satranç oyununda da esas olan mücadeledir. Satranç bir mücadele yönetimidir. Yönetim becerisidir. Yönetim sanatıdır. Hatta bazen bir kriz yönetimidir. Satranç bizlere oyunda olduğu gibi yaşamda da kısa ve uzun vadeli hedeflerin olması gerektiğini, amacı olmayan oyununda yaşamın da bir şey ifade etmeyeceğini anlatır. Hedefe ulaşmak için bir plan yapılması bu plan doğrultusunda eldeki olanakların en akılcı,en ekonomik kullanımını öğretir. Hedefe ulaşan yolda, gelebilecek tüm olumsuzluklara karşın tedbirli olmayı,ayrıntılar hesaplansa bile yapılan tüm hamlelerin asıl amaca hizmet etmesi gerektiğini ortaya koyar
Madem ki yaşam ile satranç arasında bu kadar benzerlik vardır. Madem ki satranç hayatın küçük bir modelidir. Bu modeli iyi kavramak,hayatı tanımaktır O halde gerçek yaşamda uygulamak istediklerimiz için bu modelden yararlanabiliriz. öğrenmeyi Öğretme aracı olarak kullanabiliriz.