Değerler; insan yaşamına yol gösteren, önem dereceleri farklı olan, nesnelliği olmayan, duyguya dayalı öznel inançları temsil eden, istenilen belirli bir duruma özgü olmayıp tüm durumlara yayılan hedefler olarak tanımlanan, çevrede neyin “doğru” neyin “yanlış” olduğuna ilişkin doğru tavırlar ile ulaşmak istedikleri hedeflerle ilgilidir. Değerler eğitiminin amacı ise çocuğun doğuştan getirdiği iyi tarafı ortaya çıkarmaya kişiliğinin her yönüyle gelişmesini sağlamak, insani duygulara ulaşmasına yardımcı olmak, bireyi ve toplumu kötü ahlaktan korumak ve kurtarmak, bunun yanında iyi ahlakla donatmak ve devamını sağlamaktır.
Okul öncesi dönemde değerler eğitimi verilirken bireysel, toplumsal ve ahlaki değerlere geniş kapsamlı bir eğitim anlayışı içerisinde bakılmalı, bu dönem çocuğun gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak tek bir alana yönelik değil tüm alanları bir bütün olarak kapsamalıdır. Ayrıca çocuklara ahlaki olan ve olmayan özellikler hakkında doğru eğitim verilerek çocuğa sağlam kanatlar oluşturulmalıdır. Atalarımızın da dediği gibi” ağaç yaş iken eğilir” sözü dikkate alarak, çocuklarımızın ahlaki eğitimi önce anne karnında başlatılmalı, evde ve daha sonra okulda devam ettirilmelidir. Eğitimimizin ve okulumuzun amaçlarından biri de, gelecek nesillerin “akıllı” ve “iyi” bir birey olarak yetiştirmeyi ve başka bir deyişle de hem bilgili hem de değerler sistemine sahip bireylerin daha iyi bir dünyanın yaşanmasına hizmet edecek gençler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.
Değerler eğitimi; kalbe, zekaya ve iradeye hitap etmeli amacı iyiliği sevdirmek, tanıtmak ve istekli olmalarını sağlamaktayız. Bunun için ;
✓ Öğrencilerin sorumluluk duygularını geliştirmek.
✓ Öğrencilerin kendini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, bu yeteneklerini hayatında doğru ve faydalı bir şekilde kullanmasını sağlamak
✓ Kendi zevklerini; ailesi ve vatanı için erteleyebilen ve hatta bunlardan vazgeçebilen bireyler ve liderler yetiştirebilmek.
✓ İletişim becerileri yüksek bireyler yetiştirebilmek
✓ Akademik bilgi ve gerçek hayatta rehberlik edecek ahlaki değerlerle donatılmış öğrenciler yetiştirmek
✓ Toplum tarafından kabul gören değerleri uygun okul ortamı oluşturarak geliştirmek ve pekiştirmek.
✓ Yardım etmek, öğrencileri, anlamak, özen ve merhamet gibi değerleri uygulayabilmek.
✓ Öğrencilere en iyiyi yaptırmak, dürüstçe davranmak, özgürlük, dürüstlük ve güvenilirlik , saygı, sorumluluk, anlayış ve tolerans gibi değerleri benimsetmek.
İnsanlar önce hayatta kalmayı daha sonrada hayatı hep daha iyi şekillerde yaşamayı temel amaç edinmiştir. Bu amacı gerçekleştirmenin en etkili yolu ise insanliğin elde ettiği başarıları ve değerleri yeni nesillere aktarabilmesiyle mümkündür. Ve çocuklarımız bizlere Rabbimizin birer emanetidir. Emanetlerimizi en iyi şekilde koruyup, kollayıp, onları hayırlı birer birey yetiştirmeyi hedeflemeliyiz.
Nitekim; Hz. Ali radıyalluhu anhü şöyle buyurmuştur;
“ çocuğun kalbi ekilmemiş tarlaya benzer, ne ekersen o tutar” buyuruyor. Bizlerinde tek amacı çocuklarımızın kalbine değerlerimizi nakş ederek, hayırlı nesiller yetiştirmektir.